Vitamin B12 2000µg VITALS, 100 žvečljivih tablet

  • Proizvajalec: Vitals
  • Šifra: V2498
  • Razpoložljivost: Na zalogi
  • 28,95€

  • Brez DDV: 26,44€

Prednost vitamina B12 2000 VITALS sta biološko aktivni obliki metilkobalamina in adenozilkobalamina (imenovanega tudi dibenkozid). To sta obliki, ki se kot vitamin B12 pojavljata v hrani in ju telo enostavno absorbira. Številni drugi pripravki vitamina B12 uporabljajo cianokobalamin, sintetično obliko, ki se v naravi ne pojavlja. Pri tem je kobalamin močno vezan na cianid in ga mora telo najprej ločiti, nato pa izločiti saj cianid v telesu nima nobene funkcije. Tako telo porabi veliko energije za proces ločevanja in izločanja, namesto da bi jo uporabil za absorbcijo. Posledično vsrka manj vitamina B12. Več o tem v dodatnem opisu.


VITAMIN B12 2000 VITALS

Visoki odmerki. 

Biološko aktivna oblika.

Optimalna biološka razpoložljivost.

Okusne pastile za absorpcijo prek ustne sluznice.


Navodilo za uporabo: Raztopite 1 žvečljivo tableto pod jezikom na dan. Prekomerno uživanje ima lahko odvajalni učinek.

Sestavine: sladili (manitol in ksilitol iz rastlinskih virov), sredstvo za zgostitev (hidroksipropi lceluloza), sredstvo proti sprijemanju (magnezijeve soli maščobnih kislin), aroma češnje, sredstvo za uravnavanje kislosti (citronska kislina), metilkobalamin, 5′-deoksiadenozilkobalamin.
Opozorila:


Prehransko  dopolnilo  ni  nadomestilo  za  uravnoteženo  in  raznovrstno prehrano  ter  zdrav  način življenja.  Priporočenega  dnevnega  odmerka  se  ne sme prekoračiti.  Ne  kupujte  v  primeru  poškodovane embalaže. Shranjevati nedosegljivo otrokom!  Shranjujte v suhem, zaprtem prostoru in na sobni temperaturi, razen če je na etiketi navedeno drugače. Če ste noseči, dojite, jemljete zdravila ali ste bolni, se pred jemanjem prehranskih dopolnil posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali terapevtom 

Prednosti biološko aktivnega vitamina B12


V primerih oksidativnega stresa ima lahko dodajanje reducirane oblike vitamina B12 (kot je metilkobalamin – biološko aktivna oblika) prednost pred oksidirano obliko vitamina B12 (kot je cianokobalamin). Raziskave kažejo, da se raven vitamina B12 po jemanju biološko aktivnega vitamina B12 v precej večji meri zviša, kot po jemanju cianokobalamina; več vitamina B12 se shrani v jetrih, manj vitamina B12 pa iz telesa odide z urinom (daljši razpolovni čas). Zato je biološka razpoložljivost večja.


Resorpcija vitamina B12


Absorbcija vitamina B12 iz hrane je zapleten proces (slika 1). V želodcu se vitamin B12 odcepi od beljakovin hrane in se začasno veže na transportne beljakovine (imenovane tudi R-proteini ali transkobalamin I), ki so v slini in sluzi požiralnika ter želodca. V dvanajsterniku proteaze trebušne slinavke (prebavni encimi, ki jih proizvaja trebušna slinavka) sprostijo vitamin B12 iz teh R-proteinov in nato vitamin vežejo na "intrinzični faktor" (IF), posebno beljakovino, ki se proizvaja v želodcu in je potrebna za absorbcijo vitamina B12. V zadnjem delu tankega črevesja (ileum) se vitamin B12 absorbira v enterocite (črevesne celice) z aktivnim transportom po vezavi na specifične receptorje, če je vitamin vezan na IF. V enterocitih se IF razgradi, sproščeni vitamin B12 pa se veže na druge transportne beljakovine: transkobalamin I in transkobalamin II. Ta kompleks se nato sprosti v krvno plazmo.


Resorpcija vitamina B12

Slika 1: Resorpcija vitamina B12.


Kako telo uporablja vitamin B12


V krvi je 20-25% vitamina B12 vezanega na transkobalamin II. V lizosomih (lizosom je celični organel, v katerem poteka razgradnja beljakovin in nekaterih drugih makromolekul) se vitamin B12 odcepi od transkobalamina II in se pretvori v metil- ali adenozilkobalamin. Metilkobalamin je potreben predvsem v krvni plazmi, citoplazmi in cerebrospinalni tekočini. Adenozilkobalamin pa je potreben v tkivih in mitohondrijih.

V obliki metilkobalamina (v citoplazmi) je vitamin B12 kofaktor pri pretvorbi homocisteina v metionin s pomočjo encima metionin-sintaze (slika 2). Pri tem metilkobalamin odda svojo metilno skupino homocisteinu, preostali kobalamin pa dobi novo metilno skupino, ki jo odda 5-metiltetrahidrofolatu. In potem se cikel začne znova. Ta proces se imenuje tudi (re)metilacija. 

Metionin se uporablja predvsem za proizvodnjo S-adenozilmetionina (SAMe), ki je glavni metilni donor pri proizvodnji DNK, RNK, mielina, fosfolipidov, beljakovin in nevrotransmiterjev (vključno s serotoninom in dopaminom). Tako lahko metilkobalamin prispeva k normalni delitvi celic in nastajanju rdečih krvničk. Potreben je tudi za normalno delovanje možganov in živcev, zato prispeva k dobri koncentraciji, spominu in razpoloženju. Vitamin B12 s sodelovanjem pri sintezi DNK in beljakovin vpliva tudi na aktivacijo nekaterih imunskih celic in s tem vpliva na normalno delovanje imunskega sistema.

V obliki adenozilkobalamina (v mitohondrijih) vitamin B12 sodeluje pri pretvorbi metilmalonil-CoA v sukcinil-CoA (slika 2). Ta ima vlogo v ciklu citronske kisline ter nizu biokemičnih reakcij, ki zagotavljajo presnovo energije na celični ravni. Tako vitamin B12 podpira raven energije in lahko pomaga zmanjšati utrujenost.


Vloga vitamina B12 pri presnovi homocisteina in metilmalonske kisline.

Slika 2: Vloga vitamina B12 pri presnovi homocisteina in metilmalonske kisline. 


Aktivna in pasivna absorbcija


Aktivna absorbcija vitamina B12 iz hrane je zelo učinkovita, vendar se zaradi nasičenosti receptorjev ob povečanem vnosu vitamina B12, hitrost absorpcije zmanjša. Iz nekaj mikrogramov vitamina B12 se absorbira od 25 do 65%, iz 25µg pa le 5%. Če vitamin B12 ni povezan z IF, se lahko absorbira s pasivno difuzijo* (po celotni dolžini prebavil), vendar je ta oblika absorbcije zelo neučinkovita. Pri pomanjkanju IF se absorbira le 1% vitamina B12. Poleg tega encimi in črevesne bakterije hitreje razgradijo vitamin B12, ki ni vezan na IF. To pomeni, da sta normalna proizvodnja in delovanje IF zelo pomembna za aktivno absorpcijo vitamina B12. V primerih, ko proizvodnja IF ni zadostna, bo morda potrebno uporabiti vitamin B12 v visokih odmerkih (1000-2000 µg). Na tak način se večji del vitamina B12 absorbira s pasivno difuzijo in telesu je zagotovljena ustrezna oskrba z B12. Vitamin B12 je priporočljivo uporabljati v kombinaciji s folatom in drugimi vitamini skupine B ali multivitamini.


* Pasivna difuzija je proces, pri katerem se snovi lahko premikajo skozi celično membrano, ne da bi se pri tem aktivno prenašale.


B12 prispeva k dobremu razpoloženju          Za dobro kondicijo          Sproščanje energije pri presnoviDOVOLJENE ZDRAVSTVENE TRDITVE

Vitamin B12 prispeva k:

- sproščanju energije pri presnovi,

- delovanju živčnega sistema,

- presnovi homocisteina,

- normalnemu psihološkemu delovanju,

zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Vitamin B12 ima vlogo pri:

- nastajanju rdečih krvničk,

- delovanju imunskega sistema,

- delitvi celic.

Podobni izdelki

Vitamin A 4000 IU VITALS, 100 kapsul

Vitamin A 4000 IU VITALS, 100 kapsul

Vitamin A se najaha v živilih živalskega izvora (v obliki retinola) in v živilih rastlinskega izvora..

17,95€ Brez DDV: 16,39€

B kompleks Aktivni VITALS, 100 kapsul

B kompleks Aktivni VITALS, 100 kapsul

Vitamin B kompleks Aktivni VITALS vsebuje biološko aktivne oblike vitamina B2, B6, B12 in folat. Bio..

40,95€ Brez DDV: 37,40€

Vitamin B6 20mg VITALS, 100 kapsul

Vitamin B6 20mg VITALS, 100 kapsul

VITAMIN B6 20mg VITALSPIRIDOKSAL-5'-FOSFAT, BIOLOŠKO AKTIVNA OBLIKAVisok odmerek v čisti, biološko a..

28,95€ Brez DDV: 26,44€

Vitamin B12 s folatom Vitals, 100 žvečljivih tablet

Vitamin B12 s folatom Vitals, 100 žvečljivih tablet

1000µg B12 + 500µg FOLATA V BIOLOŠKO AKTIVNIH OBLIKAHVisoki odmerki biološko aktivnih oblik metilkob..

34,95€ Brez DDV: 31,92€