Magnezijev Bisglicinat 100mg VITALS, 60 kapsul

  • Proizvajalec: Vitals
  • Šifra: V2689
  • Razpoložljivost: Na zalogi
  • 19,95€

  • Brez DDV: 18,22€

Razpoložljive možnosti


Magnezijev bisglicinat VITALS je aminokislinski kelat s funkcijo TRAACS®* (The Real Amino Acid Chelate System). To je oblika spojine z najboljšo biološko razpoložljivostjo. Magnezijev bisglicinat VITALS ima dodan tudi taurin.

*TRAACS® zagotavlja najboljšo biološko aktivno obliko mineralov. Patentiralo ga je podjetje Albion Minerals, pionir na področju raziskav in tehnologije kelatnih mineralov. Kelatni minerali so posebne organske oblike, ki se izredno enostavno absorbirajo v telo in na ta način zagotovijo največji izkoristek.

Magnezijev Bisglicinat VITALS je primeren za vrhunske športnike, testirane za doping. (Pojasnjeno v dodatnem opisu)

TRAACS minerali

Magnezij je eden najpogosteje uporabljenih mineralov v komplementarni praksi. Razlogov za to je več, največji pa je ta, da ima magnezij pomembno vlogo pri več kot 300 fizioloških procesih v telesu. Čeprav veliko (nepredelanih) živil vsebuje magnezij, zaradi sprememb v mineralni sestavi prsti, proizvodnji hrane in prehranjevalnih navad, veliko ljudi zaužije manj magnezija kot je priporočljivo. Pred industrializacijo je bil vnos magnezija ocenjen na 475-500mg na dan, danes pa je veliko manjši, 345mg na dan (povprečni dnevni vnos za odrasle po zadnji raziskavi o porabi hrane na Nizozemskem). Količino magnezija lahko znižajo tudi dejavniki kot so stres, visok vnos sladkorja in nekatera zdravila. Zato je pomembno, da se magnezij v telo na dnevni ravni vnaša v zadostni količini. V multivitaminskih in mineralnih prehranskih dopolnilih ga običajno ni veliko, saj magnezij v tableti ali kapsuli zavzame veliko prostora. V nekaterih dopolnilih pa se uporabljajo slabše oblike spojin. Zato je zelo pomembno prepoznati razlike med kakovostnimi in nekakovostnimi magnezijevimi izdelki in vedeti, kako jih izbrati (več o tem pod zavihkom Dodaten opis).

Magnezijev bisglicinat VITALS vsebuje magnezij v obliki bisglicinata. Pri tem se vsak delček magnezija močno poveže (kelatno) z dvema (bis) molekulama aminokisline glicin. Splošni izraz za takšno spojino je "aminokislinski kelat" ali "mineralna snov, kelatirana z aminokislinami". Nastane posebna vez v obliki kremplja, od tod tudi ime kelat. Beseda "kelat" izvira iz grščine in pomeni "krempelj". To obliko spojine so izbrali, ker je njena biološka razpoložljivost izjemno dobra in zato izdelek najbolj učinkovit.


Navodilo za uporabo: 1 tableta enkrat ali dvakrat na dan z vodo na prazen želodec (vsaj pol ure pred ali dve uri po jedi). Zadostuje za en do dva meseca (pakiranje 120 tablet zadostuje za dva do štiri mesece).

Sestavine: Magnezijev bisglicinat, sredstvo za povečanje prostornine (mikrokristalna celuloza [celulozni gel]), tavrin, olje oljne ogrščice (Brassica napus), sredstvo za zgostitev (hidroksipropilceluloza), sredstva proti sprijemanju (silicijev dioksid, magnezijeve soli maščobnih kislin), sredstva za glaziranje (hidroksipropilmetilceluloza, glicerol, hidroksipropilceluloza).


Informacije o izdelku na priporočen dnevni odmerek (1 tableta/2 tableti):

SestavinaKoličina*PDV
Magnezij (bisglicinat, TRAACS*)100mg/200mg27% / 54%
Tavrin200mg/400mg

*PDV = priporočen dnevni vnos

    TRAACS®

TRAACS® ("The Real Amino Acid Chelate System") je registrirana blagovna znamka podjetja Albion Minerals.Opozorila:

Prehransko  dopolnilo  ni  nadomestilo  za  uravnoteženo  in  raznovrstno prehrano  ter  zdrav  način življenja.  Priporočenega  dnevnega  odmerka  se  ne sme prekoračiti.  Ne  kupujte  v primeru  poškodovane embalaže. Shranjevati nedosegljivo otrokom!  Shranjujte v suhem, zaprtem prostoru in na sobni temperaturi, razen če je na etiketi navedeno drugače. Če ste noseči, dojite, jemljete zdravila ali ste bolni, se pred jemanjem prehranskih dopolnil posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali terapevtom.

Absorpcija običajnih mineralnih spojin

V prehranskih dopolnilih se uporablja več magnezijevih spojin. Nekatere med njimi, na primer anorganske mineralne spojine (slika 1), magnezijev oksid in magnezijev karbonat, se slabo absorbirajo in imajo nizko biološko razpoložljivost. Ko minerali (v kakršnikoli vezni obliki, razen v obliki kelatnih aminokislin) vstopijo v kislo okolje želodca, se prebavni proces začne z ločevanjem mineralne komponente od njene kemične strukture. Ko mineralni element prehaja skozi prebavni proces, se električno nabije. Zaradi tega naboja ga privlačijo drugi nabiti delci, kot so tisti v zelenjavi, vlakninah in maščobah. Ti delci hrane izolirajo mineralne ione, tako da jih telo ne more več tako učinkovito absorbirati in uporabiti (slika 2). Omejena količina prostih mineralnih ionov, ki so zdaj na voljo, nadaljuje pot skozi prebavni trakt in tekmuje z drugimi minerali (npr. kalcijem) za absorpcijo skozi črevesno steno in v celice.

Magnezij

Slika 1: Primer anorgansko vezanega minerala (ali mineralne soli). "M" pomeni mineral, "R" pa preostalo skupino, ki se nanaša na priključeno(-e) molekulo(-e).

Hrana izolira magnezij

Slika 2: Delci hrane izolirajo mineralne ione, tako da jih telo ne more več absorbirati in uporabiti.


Prednosti aminokislinskih kelatnih mineralov 

V primeru magnezija v obliki magnezijevega bisglicinata, je vsak delček magnezija močno vezan (kelatiran) na dve molekuli aminokisline glicin. Tako nastane nekakšna obročasta struktura z mineralom v središču (slika 3).

Aminokislinski kelatni mineral

Slika 3: Specifična molekularna struktura mineralov s kelatnimi aminokislinami. 


Kelatna struktura aminokislinskega kelata, kot je magnezijev bisglicinat, je dovolj močna, da se pod vplivom želodčnega soka ali prebavnih encimov ne razgradi (kar se običajno zgodi pri drugih mineralnih spojinah), hkrati pa je dovolj šibka, da se mineralni element sprosti, ko ga celice v črevesju absorbirajo. Aminokisline obdajo mineralni element in ga med prebavnim procesom zaščitijo ter ga ne izpustijo. Poleg tega je električni naboj kelata nevtralen, zato se ne prilepi na koščke hrane v želodcu in črevesju. Tako aminokislinski kelat v celoti preide v tanko črevo, kjer se absorbira kot dipeptid (spojina z dvema aminokislinama). To je nujno, saj telo aminokisline (zlasti dipeptide) zelo enostavno absorbira, zlasti če so sestavljene iz aminokisline z najmanjšo velikostjo, tj. glicin. Zaradi tega minerale, obdane z aminokislinami, telo veliko lažje absorbira kot druge oblike mineralov. V epitelijskem tkivu jejunuma (srednji del tankega črevesa) se mineral, ki je obdan z aminokislinami, z aktivnim transportom prenese v sluznice, ne da bi tekmoval z drugimi minerali. Samo v sluznicah potekajo presnovni procesi, ki zagotavljajo, da se glicin in mineral razgradita in sta na voljo različnim organom in sistemom v telesu.


Presnovni procesi v sluznici

Aminokislinski kelat v celoti doseže tanko črevo in se razgradi šele v sluznicah, nato pa je na voljo različnim organom in sistemom v telesu. 


Aminokislinski kelati podjetja Albion Minerals

VITALS uporablja samo prave aminokislinske kelate podjetja Albion Minerals, strokovnjaka na področju aminokislinskih kelatov, prepoznavnega po blagovni znamki TRAACS®, ki pomeni "The Real Amino Acid Chelate System". To blagovno znamko so ustvarili z željo ljudem ponuditi najbolj učinkovto in stabilno obliko aminokislinskih kelatov saj se na trgu pojavlja kar nekaj različic, ki so manj učinkovite in nestabilne. Albion Minerals ima več kot 100 patentov po vsem svetu, s katerimi so zavarovani: postopek, znanje in struktura njihovih aminokislinskih kelatnih mineralov. Poleg tega vsako proizvedeno serijo pregledajo s posebnimi analizami kakovosti saj je potrebno preveriti ali je kelatiranje dejansko potekalo in ali so vezi dovolj močne.


Študije z magnezijevim bisglicinatom

Opravljenih je bilo več študij, ki potrjujejo učinkovitost magnezijevega bisglicinata. Primerjali so absorpcijo magnezijevega bisglicinata z različnimi magnezijevimi spojinami kot so: magnezijev karbonat, magnezijev sulfat in magnezijev oksid. Magnezijev bisglicinat se je absorbiral bistveno hitreje in bolje kot druge oblike magnezija. Magnezijev oksid je bil daleč najslabši.
Absorbcija magnezijevega bisglicinata v primerjavi z drugimi magnezijevimi spojinami.


Taurin

Magnezijev Bisglicinat VITALS vsebuje tudi 200 mg tavrina. To je aminokislini podobna snov, ki jo v naravi najdemo predvsem v mesu, ribah in školjkah. Ima neposreden sinergijski učinek z magnezijem, saj spodbuja vnos tega minerala v celice (magnezij je aktiven predvsem znotrajcelično).


Delovanje magnezija v telesu

V telesu je približno 21 do 28 gramov magnezija. Manj kot 1% ga kroži v krvi, približno 20% ga je v mišicah, 20% v drugih mehkih tkivih in jetrih, približno 60% pa je shranjenjenega v kosteh in zobeh. Magnezij je zato pomemben za mišice ter za ohranjanje močnih kosti in zob. Sodeluje tudi v več kot 300 encimskih procesih. Magnezij je na primer pomemben kofaktor za encime, ki sodelujejo pri sintezi beljakovin (proces, v katerem na podlagi DNK nastajajo beljakovine). Pomaga ohranjati dobro elektrolitsko ravnovesje, saj je kofaktor za številne encime, ki sodelujejo pri vzdrževanju električnega potenciala v celični membrani (celice - zlasti živčne in mišične - uporabljajo električni naboj elektrolitov za prenos električnih impulzov v druge celice in iz njih, kot so živčni impulzi ali mišični krči). Tako magnezij sodeluje pri prevodnosti živcev in krčenju mišic in je zato pomemben za delovanje mišic, vključno s srčno mišico. Nezadosten vnos magnezija lahko povzroči utrujenost. V tem primeru lahko magnezij pomaga pri ponovnem pridobivanju kondicije. Pomaga sproščati energijo iz maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin ter tako podpira raven energije. 

 

Primerno za športnike

Magnezijev Bisglicinat VITALS, 100 mg je bil testiran na doping in je primeren za vrhunske športnike. Vse serije tega izdelka izpolnjujejo standarde NZVT (nizozemski sistem za varnost prehranskih dopolnil za vrhunski šport).


Magnezij in sinteza beljakovin          Magnezij ravnotežje elekrtolitov          Magnezij in ohranjanje zobDOVOLJENE ZDRAVSTVENE TRDITVE

Magnezij prispeva k:

- zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,

- ravnotežju elektrolitov,

- sproščanju energije pri presnovi,

- delovanju živčnega sistema in mišic,

- normalnemu psihološkemu delovanju,

- k ohranjanju zdravih kosti in zob.


Magnezij ima vlogo pri:

- sintezi beljakovin,

- delitvi celic.

Podobni izdelki

Cink 15mg VITALS, 100 kapsul

Cink 15mg VITALS, 100 kapsul

Cink sodeluje pri celičnemu metabolizmu in je vključen v številne encimatske reakcije v telesu. Nujn..

20,95€ Brez DDV: 19,13€

Selen 200µg VITALS, 100 kapsul

Selen 200µg VITALS, 100 kapsul

Selen je bistven element v sledovih, ki je nujno potreben za normalno delovanje telesa (elementi v ..

31,95€ Brez DDV: 29,18€

Multivitamini in minerali s Q10 za odrasle VITALS, 60 kapsul

Multivitamini in minerali s Q10 za odrasle VITALS, 60 kapsul

Multivitamini in minerali za odrasle s Q10 VITALS vsebujejo izjemno učinkovito kombinacijo vitaminov..

28,95€ Brez DDV: 26,44€

ELETE™ Športni minerali, 300 ml

ELETE™ Športni minerali, 300 ml

ELETE™ ŠPORTNI MINERALI, 300 mlZ NARAVNIMI ELEKTROLITI V STEKLENIČKI Z DOZIRNIM POKROVČKOMTESTR..

34,95€ Brez DDV: 31,92€