Folat 5-MTHF 400µg VITALS, 100 kapsul (vitamin B9, folna kislina)

  • Proizvajalec: Vitals
  • Šifra: V4072
  • Razpoložljivost: Na zalogi
  • 22,95€

  • Brez DDV: 20,96€

FOLAT 5-MTHF 400µg VITALS

Vsebuje priporočeni odmerek folatov za uporabo pred in med nosečnostjo.

Vsebuje vrhunski Quatrefolic® (5-MTHF, vezan na glukozaminsko sol), biološko aktivno obliko folne kisline z optimalno biološko uporabnostjo.

V vegetarijanski kapsuli.

Naravna polnila.


Navodilo za uporabo: 1 kapsula na dan z vodo ob obroku. Zadostuje za nekaj dni več kot tri mesece.

Sestavine: Koncentrat riža (Oryza sativa), vegetarijanska kapsula (pululan iz fermentiranega škroba manioke), sredstvo proti sprijemanju (kalcijeve soli maščobnih kislin), levcin, izvleček riža (Oryza sativa), folna kislina. 


Quatrefolic® je patentiran izdelek in registrirana blagovna znamka družbe Gnosis.
Opozorila:

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja. Priporočenega  dnevnega  odmerka  se  ne sme prekoračiti. Ne kupujte v primeru poškodovane embalaže. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Shranjujte v suhem, zaprtem prostoru in na sobni temperaturi, razen če je na etiketi navedeno drugače. Če ste noseči, dojite, jemljete zdravila ali ste bolni, se pred jemanjem prehranskih dopolnil posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali terapevtom. 

Folna kislina v primerjavi z aktivnim folatom

Folna kislina (v Nemčiji in ZDA imenovana tudi vitamin B11 ali vitamin B9) je v hrani prisotna v različnih oblikah, vključno z biološko najbolj aktivno obliko 5-metiltetrahidrofolata (5-MTHF). To je endogena oblika, v kateri folat kroži v krvi.

Folna kislina je ime za sintetično pteroilmonoglutaminsko kislino, ki se uporablja kot vir folata v večini pripravkov folne kisline.

Spojina pteroilmonoglutaminska kislina je najbolj oksidirana oblika folata in je v hrani ni ali je skoraj ni.

Težava pri folni kislini je, da jo razmeroma velika skupina ljudi težko pretvori v biološko aktivno 5-MTHF, zato je lahko dodajanje premalo učinkovito, poleg tega pa se lahko pojavi neželeno kopičenje nemetabolizirane folne kisline. Zato podjetje VITALS uporablja samo Quatrefolic®, ki je sestavljen iz 5-MTHF, vezanega na glukozaminsko sol.


Metabolizem folatov in homocisteina Razvoj Quatrefolic

V preteklosti je bilo težko vnesti aktivni folat v prehransko dopolnilo zaradi njegove nestabilnosti. Vendar je italijanskemu proizvajalcu Gnosis uspelo stabilizirati obliko folata tako, da ga je povezal z glukozaminsko soljo (iz rastlinskega vira).

Rezultat je Quatrefolic®, ki ga zaradi boljše biološke razpoložljivosti v primerjavi s tremi prejšnjimi viri folne kisline ali folatov imenujemo tudi "folat četrte generacije". To so folati iz hrane, sintetična folna kislina in 5-MTHF, vezan na kalcijevo sol. Slednji je veliko manj topen v vodi kot 5-MTHF, vezan na glukozaminsko sol. Zato se Quatrefolic® lažje absorbira v celice črevesne stene, kar pojasnjuje njegovo večjo biološko uporabnost.

 

Funkcija folata

Folat prispeva k normalni delitvi celic, zato sodeluje pri nastajanju celic in tkiv, vključno z rdečimi in belimi krvničkami.

Folati lahko s podpiranjem normalne tvorbe krvi pomagajo zmanjšati utrujenost in podpirajo normalno delovanje imunskega sistema.

Pri presnovi homocisteina deluje 5-MTHF kot metilni donor za pretvorbo homocisteina v metionin (sodelujeta tudi vitamina B6 in B12). Zadosten vnos folatov torej pozitivno vpliva na presnovo homocisteina.

Metionin se uporablja predvsem za proizvodnjo S-adenozilmetionina (SAMe), ki je metilni donor, vključen v proizvodnjo DNK, RNK, fosfolipidov, beljakovin in nevrotransmiterjev. Folati so potrebni tudi za normalno delovanje možganov in živcev, zato so dobri za koncentracijo, spomin in razpoloženje.


Med nosečnostjo in ob želji po zanositvi

Folati so še posebej pomembni za ženske, ki želijo zanositi ali so že noseče. Folat prispeva k rasti tkiv med nosečnostjo. Zato ima pomembno vlogo pri nastajanju posteljice in skrbi za normalno rast nerojenega otroka.

Priporočilo za jemanje folatov (ali folne kisline) pred in med nosečnostjo je zato pogosto. Preden se količina aktivnega folata v krvi poveča, lahko traja več tednov. Zato je potrebno in smiselno, začeti z dodajanjem vsaj štiri tedne pred zanositvijo in nadaljevati vsaj do osmih tednov po zanositvi, še bolje pa celo nosečnost. Nosečnicam priporočamo tudi jemanje Multivitaminov in mineralov za nosečnice VITALS. 


Folat prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo          Folat 5-MTHF 400µg VITALS Quatrefolic          Za normalen razvoj otroka


DOVOLJENE ZDRAVSTVENE TRDITVE

Folat prispeva k: 

- razvoju materinega tkiva med nosečnostjo,

- prispeva k sintezi aminokislin,

- prispeva k nastajanju krvi,

- prispeva k presnovi homocisteina,

- prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju,

- prispeva k delovanju imunskega sistema,

- prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,

- prispeva k sproščanju energije pri presnovi.

Folat ima vlogo pri delitvi celic.

Podobni izdelki

Multivitamini in minerali s Q10 za odrasle VITALS, 60 kapsul

Multivitamini in minerali s Q10 za odrasle VITALS, 60 kapsul

Multivitamini in minerali za odrasle s Q10 VITALS vsebujejo izjemno učinkovito kombinacijo vitaminov..

28,95€ Brez DDV: 26,44€

B kompleks Aktivni VITALS, 100 kapsul

B kompleks Aktivni VITALS, 100 kapsul

Vitamin B kompleks Aktivni VITALS vsebuje biološko aktivne oblike vitamina B2, B6, B12 in folat. Bio..

40,95€ Brez DDV: 37,40€

Multivitamini in minerali za nosečnice VITALS, 60 kapsul

Multivitamini in minerali za nosečnice VITALS, 60 kapsul

POSEBEJ OBLIKOVANI MULTIVITAMINI ZA NOSEČNOST IN DOJENJEV vegetarijanski kapsuli.Naravna polnila.Pri..

30,95€ Brez DDV: 28,26€

Ultra čista Omega-3 1000mg VITALS, 60 mehkih kapsul

Ultra čista Omega-3 1000mg VITALS, 60 mehkih kapsul

IZJEMNO ČISTO RIBJE OLJE V OBLIKI TRIGLICERIDOV, KI SE NAJBOLJE ABSORBIRAJOZ visokim odmerkom 570mg ..

40,95€ Brez DDV: 37,40€

Vitamin B12 s folatom Vitals, 100 žvečljivih tablet

Vitamin B12 s folatom Vitals, 100 žvečljivih tablet

1000µg B12 + 500µg FOLATA V BIOLOŠKO AKTIVNIH OBLIKAHVisoki odmerki biološko aktivnih oblik metilkob..

34,95€ Brez DDV: 31,92€